Prasa

Kurier Szczeciński

2007-04-10

Finiszują przed Herringiem

Organizatorzy śledziowej biesiady ogłaszają finisz przed kolejnym bankietem. – Jeszcze tylko do 13 kwietnia można zgłaszać swój udział w spotkaniu biznesu morskiego Herring Szczecin 2007 – przypomina Adolf Wysocki, prezes Stowarzyszenia Biuro Promocji Żeglugi Morskiej Bliskiego Zasięgu, które jest głównym organizatorem. Tradycyjnie impreza odbędzie się w majowy piątek (18.05) w halach Międzynarodowych Targów Szczecińskich. – Do tej pory zarezerwowano już blisko 1500 miejsc, co jest rekordowym wynikiem na tym etapie przygotowań do imprezy. Przygotowaliśmy jednak 2000 wejściówek– mówi Wysocki.

Biuro Promocji Żeglugi organizuje Herringa wspólnie z przedstawicielami szczecińskich firm morskich oraz organizacjami związanymi z gospodarką morską z terenu regionu. – Od kilkunastu lat impreza integruje środowisko całego polskiego Wybrzeża, stwarzając okazję do wyeksponowania interesów morskich, wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów handlowych – tłumaczy sens spotkania prezes Wysocki. W tym roku nowością bankietu będzie wręczenie wyróżnienia „Laur Bałtyku”, przyznawanego osobom wybranym przez kapitułę spośród grona przedsiębiorców, menedżerów oraz polityków „za osiągnięcie przyczyniające się w sposób istotny do rozwoju szeroko rozumianej gospodarki morskiej”.

– Oprócz typowo integracyjnego charakteru, impreza ma również za zadanie dofinansowanie działalności fundacji związanych z gospodarką morską. W tym roku beneficjentem będzie fundacja „Pro Publico Mare” – dodaje prezes Biura. Pomaga ona rodzinom ofiar morskich katastrof oraz marynarzom, którzy ulegli wypadkom i potrzebują wsparcia. Impreza Herring Szczecin jest następczynią Baltic Herring Meeting, którą przez 10 lat organizował Witold Sarosiek, biznesmen i konsul honorowy Republiki Czeskiej. Pomysł zaczerpnięto z hamburskiego Jedzenia Golonki (Eisbeinessen), w którym bierze udział 5 tys. osób. W zeszłym roku środowisko morskie Pomorza Zachodniego uznało, że formuła BHM wyczerpała się, i zaproponowało kontynuację z mocnym „liftingiem”. Czołowe organizacje i przedsiębiorstwa powołały komitet organizacyjny. Zmieniła się także nazwa imprezy na Herring Szczecin. Jak wówczas poinformował Cezary Sylwestrzak, przewodniczący Rady Oddziału Krajowej Izby Gospodarki Morskiej, celem było „przywrócenie morskiego charakteru imprezy, podtrzymanie idei, miejsca i tradycyjnego majowego jej terminu”.

Debiut Herringa w 2006 r. okazał się sukcesem z powodów organizacyjnych i kulinarnych; zdecydowanie poprawiła się obsługa, menu oraz wystrój. W tym roku w przeddzień śledziowej biesiady odbędzie się na Uniwersytecie Szczecińskim V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Polska Żegluga Liniowa i Promowa”. Natomiast już podczas samego spotkania zostanie wyeksponowany Szczecin.

Marek Klasa